lørdag, juli 18, 2015

At udføre et Sisyfos arbejde...Det er så mange forskellige meninger og holdninger der stritter i alle retninger af hvordan man opdrager et barn med autisme. Det ene sted læser jeg, at autister ikke forstår konsekvens pædagogikken, som vi jo bruger lidt af på storebroren, som jo er "normal". Et andet sted læser jeg så, at nogle autister sagtens kan forstå konsekvenser af deres handlinger. Jeg kan med det samme sige, at det kan Teo ikke. Så det skal indlæres. Som i gentag det i en uendelighed. På et eller andet tidspunkt sidder det fast i ham. Håber jeg. 

Et eksempel er at han sviner når han spiser, smider brødskorper, æggeskal og andet han ikke vil spise enten på gulvet eller ved siden af tallerken. Vi har en kamp med at indlære ham at resterne kan han lade være på tallerkenen eller i skraldespanden. Den ene dag fatter han ikke en hat af det og den næste ser han lyset og rydder pænt op. Det hører stadig til sjældenheder. I storebrorens tilfælde ville jeg have taget en snak med ham om, at det sviner, at mor/far skal feje gulvet, at man hurtigere kan gå i gang med noget sjovere når det er gjort. 

Men for Teo er de to ting særskilt. Et eksempel kan være at han har været uartig, og jeg fratager ham hans ipad, det er konsekvensen. Det forstår han ikke. Det er to helt særskilt ting der slet ikke er forbundet med hinanden. Så det er der man skal have lavet en social historie ud af det og vise Teo hvad man skal gøre i den situation, men.... Når man kognitivt er bagefter og uden sprog, så kan det være noget af en kamp at indlære ham det. Men han skal nok lære det. Takket være en særdeles god autismebørnehave med pædagoger med høj faglighed og mangeårig erfaring, der slet ikke svarer til den løn de får. Overhovedet. Pædagogerne i Teos børnehave er vores superhelte. Jeg og manden fortsætter vores Sisyfos arbejde, og for os ender historien selvfølgelig bedre. Den forbandende klippeblok bliver på toppen.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar

You might also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...