torsdag, marts 12, 2015

Myter om autisme

Jeg vil gerne være med til at aflive nogle myter om autisme. Man kan ikke forlange at man skal vide alt om autisme, men det er alligevel nogle ting som burde være almen viden.
 
Pas på med at stereotypere folk med autisme. At man er autist, gør det ikke vedkommende til automatisk at være Dustin Hoffmans karakter Charlie Babbit som han spillede i filmen Rainman. Charlie Babbit var i øvrigt inspireret af en autist savant ved navn Kim Peek. Ikke alle med autisme har en høj IQ og automatisk har matematiske færdigheder på højt niveau. Har du mødt et barn med autisme, så har du mødt et barn med autisme. Der er mangfoldighed blandt dem, som der hos os der ikke skal kæmpe med det.
 
Ikke alle med autisme har særinteresser, så bare fordi man har en udviklinghedsforstyrrelse, betyder det ikke at man automatisk nærer en stor passion for togplaner helt tilbage til det forrige århundrede eller samler på reklamemærkater fra 70erne.
 
"Personer med autisme bliver ikke såret på samme måde som vi gør" - jo det gør de helt bestemt, de bliver sårede og kede af det på samme måde som hvis nogen løj for os, snød os eller noget helt tredje. Forskellen er, at folk med autisme oftest ikke kan vise det, eller optræder akavet eller giver et spontant udbrud der tyder på det modsatte. Det de føler og gerne vil sige, kommer ikke altid ud i det øjeblik de tænker tanken/siger det. Hos nogle vil reaktionen være meget fysisk. Det er bump på deres kommunikationskanal så at sige. Til info: Personer med autisme føler alt de ting du også føler, vrede, sorg, ensomhed, glæde, seksuelle følelser, kærlighed, ja hele følelsesregistret.
 
"Personer med autisme kan ikke udtrykke deres indre følelser" , jo det kan de godt, nogle er bedre end andre og nogle har meget svært ved det, det kan læres, så det kan udtrykkes ved hjælp af det kommunikationsform man har det bedst med.
 
 "Personer med autisme kan ikke kommunikere" - jo det kan de godt, ret mange af dem, nogle er veltalende og andre anvender billeder (pecs) og kropssprog som kommunikationsmiddel. Og andre er et sted mellem de to ydrepunkter.
 
"Personer med autisme foretrækker at være alene" - nogle gør og andre gør ikke. Præcis på samme måde som hos os uden den udviklingsforstyrrelse. Ingen menneske er skabt til at være alene. Det er vores omgivelser der lærer os det sociale samspil, og det gælder for alle. Vær ikke bange for at snakke til en med autisme, men bliv heller ikke fornærmet hvis vedkommende ikke reagerer "normalt" eller slet ikke siger noget. De vil gerne behandles som enhver anden.
 
"Autisme kan helbredes med kost" - nej, og det kan ikke gentages for mange gange, men nej, det kan det ikke. Jeg tror på at sund og varieret kost skaber gode forudsætninger for læring for personer med autisme. Autisme er en gennemgribende udviklingsforstyrrelse, og noget man har resten af livet. Ingen piller, mad eller operation kan helbrede, men måske forbedre livsvilkårene.
 
"En autismediagnose kan ændre sig til noget andet" - hmmm, tjo... Men lad os tage Teo som eksempel, han er infantil autist. Han bliver ikke pludselig en med asperger's. Det er to helt forskellige områder inden for autismespektret. Men man kan godt få flere diagnoser senere hen hvis de opdages, som ADHD, mental retardering, høj sensitiv osv.
 
Det må være nok for denne gang. Snak om det!

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar

You might also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...