onsdag, februar 05, 2014

Hvorfor ikke begge sider?

En inde på Instagram spurgte mig hvorfor jeg kun har valgt at kun få en Cochlear Implant. Ja, hvorfor egentlig ikke begge sider på én gang? Jeg er ikke sikker på at jeg kan give en rationel forklaring, men jeg kan da prøve.
 
Selv om jeg hører positive historier fra Cochlear Implant brugere om apparatets store nyttevirkning, og at jeg ville blive sindssygt glad for det og så videre. Så er det alligevel en iboende frygt i mig, hvor jeg tænker "hvad nu hvis det ikke virker så godt på mig?" og "hvad nu hvis jeg bliver skuffet?". Så jeg har kun ladet mig operere på den ene side, og den anden har jeg så i "reserve" hvis nu CI'en ikke er som forventet.
 
Det er rimeligt irrationelt hvis man kender til min hørelse, for jeg kan ikke høre uden mundaflæsning. Altså det vil sige på den måde, at hvis jeg ikke ser på vedkommende mens han snakker, så kan jeg godt høre at han snakker, men ikke hvad han siger. Det hedder skelneevne, den er på nul og absolut ingenting. Forbereder man mig lidt på at det man snakker om handler om "indkøb", så omstiller min hjerne sig til at emnerne nok handler om mad, butikker, priser osv. så er min skelneevne (uden mundaflæsning) væsentlig bedre, men jeg opsnapper måske 2-3 ord ud af en sætning fordi min hjerne "genkender" ordene fordi jeg har hørt det rigtig mange gange. Så ja, jeg er dybt afhængig af mundaflæsning.
 
Hvad så med musikken? Tjo, det handler om at jeg har hørt de bestemte sange mange gange. Jeg har ikke tal på hvor mange gange jeg f.eks. har hørt Take Thats "Could it be Magic", før jeg kan den udenad. Men efter jeg kom sammen med min mand, er jeg ligesom ikke rigtig kommet videre i mit musikunivers, så popmusikken fra før 2007 er min spidskompetence. Alle de nyere sange efter har jeg så svært ved at høre og forholde mig til. I forhold til klassisk musik og jazz f.eks. har jeg før kunnet høre at nu er det piano, nu er det violin osv. Jeg kan kun i dag genkende de dybe toner fra saxofon og så selvfølgelig trommer, resten er hip som hap. Det er på ingen måder min mands skyld, musikken var en hobby jeg havde før jeg mødte ham, og nu var han jo den nye og spændende i mit liv, så musikken var ikke længere den vigtigste. Så gik der ellers hurtigt ned ad bakken med skelneevnen. Jeg har ikke følt det som en længsel, før fornyeligt. Teos høretab satte skub i mine tanker igen.
 
Så jeg satser det ene øre og håber på det bedste, og frygter lidt det værste.

7 kommentarer:

 1. Rigtig rigtig godt beskrevet ! :-) -og et fornuftigt valg...
  Knus MetteIÅrhus

  SvarSlet
 2. Det er god forklarer 😃 men jeg her hørt CI lyd er andeleds forholde til alm. hørende. Cl lyd er metal agtigt.. Musik fra 50-70 eren er meget bedre for at høre musik, fordi det er gutiar, stemme er mere naturlig. Idag musik er mere elektrisk lyd. Det jeg forstår bedre fx min mor og andre elsker høre gamle 50-70eren musik og LP er meget bedre og kvalitet end CD osv..

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det har jeg også hørt. Jeg er spændt på hvor meget anderledes musik lyder fra det jeg er vant til. Jeg skal nok blogge om det.

   Slet
 3. underligt at folk spørger dig om dette. du vælger at være på den sikre side. ser intet galt i dette.
  jeg ville vælge min "døde" side til dette end den der virker. men tror det bedste for dig. :)
  John

  SvarSlet
 4. CI har altid både positivt og negativt side. Det er også handler om fra person til person, nogle har hjulpet fra CI og andre har ikke hjulpet af CI. Jeg synes Idag er ikke mere CI tabuerne. Men klart har bekymret for CI fx bivirkning eller CI virker ikke. Men specielt døvfødt børn har ikke 100% garanti for at fungeret i hørende verden fx alm. Folkeskolen. Derfor synes jeg alle døvfødt børn med CI skal lære tegnsprog, hvis kan ikke klarer i alm. Folkeskolen eller uddannelse og Andre tingene, defor det er fordeler for at kan bruge tegnsprogtolk til hørende samfund..

  SvarSlet
 5. John. Ja men vi mange er ikke meget ved om, derfor meget naturligvis gerne spørger om CI. Derfor jeg synes ikke underligt spørger til Elisa om CI.. Det er også spændende debat her

  SvarSlet

You might also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...