fredag, maj 17, 2013

10 ting du ikke skal sige til mig eller andre døve

1. Hvor er jeg ked af at du er døv - det ville være det værste i verdenen for mig
Tja... Det er sikkert nederen at ikke kunne høre noget, hvis man har været hørende længe nok til at kunne huske noget og at sammenligne med. Men altså, at sige det irriterer mig grænseløst, jeg kan finde på 100 værre ting end at lige ikke kunne høre. For eksempel at miste mine arme, at mine børn dør før mig etc. Jeg har ikke lyst til at få at vide at det må være det værste i verdenen, tak.
 
2. Jamen du har jo høreapparater?
Yes, det har jeg, men de er ikke mirakelmaskiner. De er bare hjælpemidler og dermed betyder det ikke at jeg hører godt. Bare en smule bedre end det jeg kan i forvejen.
 
3. Jeg ved lige præcis hvad du mener - jeg føler også sommetider at jeg intet kan høre efter en koncert eller når der er høj larm fra trafikken
Lige meget hvor hårdt du prøver, du ved ikke lige præcis hvordan det er, du kan kun gætte. At blive lettere tunghør efter en koncert er absolut ikke det samme som at være døv. Hvis det var en konkurrence, vinder jeg hver gang. Så prøv ikke på det.
 
4. Du kan jo mundaflæse, ikke? Hvad siger ham der står der i hjørnet til den anden?
Mundaflæsningen er IKKE en superheltekraft. Det er hårdt arbejde allerede der hvor jeg prøver at snakke med dig.
 
5. Jamen du taler jo så godt!
Jeg er holdet op med at forklare hvorfor jeg kan tale bedre i forhold til hvor lidt jeg kan høre. Døve er forskellige, nogle taler bedre end andre, nogle er knivskarpe til at mundaflæse osv. Men én ting vil vi alle bare helst, bruge tegnsprog. Det er vores sprog, det vi kan bedst.
 
6. Du lyder ikke særligt døv(sk)
På en god og ustresset dag gør jeg nok ikke, men på andre dage lyder jeg som en svensker der taler dansk eller stammer fra Bornholm. Det har jeg fået at vide flere gange. Men krænker mig lidt på mine og andre døves vegne, hvad så om vi lyder lidt mærkeligt når vi bruger talesproget, vi forsøger da i det mindste at kommunikere i et samfund hvor majoriteten tager talesproget som en selvfølge. Vi vil blive lige så glad hvis du også gør en indsats for at snakke med os.
 
7. Har du overvejet CI? Det kan få dig til at høre igen!
Tro mig, alle døve har taget en stilling til det, og har en holdning. Lige nu vil jeg helst ikke, måske engang, måske aldrig. Det er ikke en garanti for at jeg hører bedre, det kan være at jeg hører på en anden måde. Og nej, det får mig aldrig til at kunne høre "normalt", det er stadig ikke muligt. Det kræver mange overvejelser at sige ja, og blive opereret, for der er et hav af undersøgelser før og efter, samt høretræningen hvis man vil satse på det.
 
8. Åh undskyld! (Og går så væk igen...)
Giver du allerede op? Har du ikke lyst til at gentage det du lige forsøgte at fortælle mig for lidt siden? Fordi jeg ikke kan høre, så skal du give op? Går du væk, så kan man godt føle sig som om man ikke er værd at ofre tid på at snakke med, fordi man ikke kan høre. Det gælder dog ikke facere fra UNICEF, Amnesty eller lign. på strøget. Dobbeltmoral, dobbelt så godt.
 
9. Det må være svært ikke at kunne høre musik eller at høre fuglene synge
"Hvad man ikke ved, har man heller ikke ondt af" siger man jo, og nogle gange passer det. Jeg vil gerne kunne høre musik sådan rigtigt, men det er ikke hele livet for mig. Jeg har lade mig fortælle at det ikke altid lyder så kønt når brunstige solsorte holder skræppekonkurrencer for at tiltrække hunner. eller at sultne måger kredser hylende over en. Så jeg slipper.
 
10. Kan du køre bil?
Suk... Ja, det kan jeg, det kan alle døve som tager kørekort. Der findes gode og mindre gode døve billister, såvel som hos hørende. Jeg kunne godt fortælle at der er en undersøgelse der viser at døve generelt kører pænere end hørende, har lavere procent i trafikulykker, men det har I sikkert hørt før.
 
 
 
 
 

17 kommentarer:

 1. malene højriis jensenfredag, maj 17, 2013

  Ja det er så rigtigt det du har skrevet. Håber flere læser dette og får en lidt bedre forståelse.

  SvarSlet
 2. Fantastisk indlæg!

  Jeg kan på ingen måde sætte mig ind i hvordan det er at være døv, og hvad det indebærer. Men fedt fedt fedt indlæg, for kunne nemt forestille mig at det er virkelig irriterende at blive konfronteret/irriteret med de samme ting, om og om igen.

  Lisa // Lille Lisas Univers

  SvarSlet
 3. Du er for sej kusine!!

  knus fra Tenna

  SvarSlet
 4. man skal nok kende en døv for at forstå dette

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har du nok ret i, men det er alligevel rimelig typiske spørgsmål/kommentar man får fra folk der ikke har mødt døve før. jeg besvarer da gerne, for hvor skal man ellers vide det fra. Men når spørgsmålene så starter med undertonen af "hvor er det synd for dig" så står man af. Det kan man hurtig mærke. spørger man af almen nysgerrighed, så er det helt i orden.

   Slet
 5. Svar
  1. Anonym: Ja, det må du nærmest være ;-)

   Slet
 6. Claus C. S. Nielsen.lørdag, maj 18, 2013

  Hvis der var mulighed for at få et kursus i tegnsprog, ville jeg tilmelde mig. Jeg kender da et par stykker som er døve og det er bestemt ikke noget problem, men vi kunne måske få mere ud af det hvis jeg også kunne tegnsprog.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, vi bliver altid glade hvis man bare gør et forsøg. Desværre er sådan noget ikke gratis eller finder et væld af tilbud af det type kursus. Men der er et lille kursus i det via www.tegnstuen.dk, man kan deltage i og få en smagsprøve. Hvis man lyster.

   Slet
  2. Man kan også få en app på telefonen, så man kan lære tegnsprog.

   Slet
  3. Man kan også få en app på telefonen, så man kan lære tegnsprog.

   Slet
 7. Amen! en virkelig god indlæg. :)

  har prøvet dem alle. men den fordømte fordom om at døve er dumme.. findes stadig. "HVAAAD du kan læse ENGELSK?!" "ja. det har jeg kunnet siden folkeskolen...". Jeg bliver lidt ked af det at folk stadig har den fordom. suk.

  Eller den type "morsomme" hørende der skal teste om man kan høre dem. og bliver så pokkers overrasket når man vender sig om for at se hvad fanden den lyd kom fra. oplever det af og til. og jeg hader det. meget.

  john.

  SvarSlet
 8. Elsker bare dine svar. De er som spyttet ud af min Mund . og det med en god portion ironi og god humor.
  Har ikke tal på alle de gange jeg har fået de samme spørgsmål og svaret stort set ens. dog går jeg et skridt længere ved kørekortet. er så træt af det at jeg efterhånden svarer .... var da værre hvis jeg var blind :-)

  SvarSlet
 9. Jeg er ikke selv døv, men har stor nedsættelse af min hørelse, og bruger derfor også høreapparater i flere situationer i min hverdag.
  Jeg har hørt nogle ligne kommentarer mht min fremtid, hvor min hørelse vil blive forværret - men lige nu er jeg stadig på stadiet, hvor folk hele tiden bliver irriteret over at jeg ikke hører dem så godt. Det er super frustrerende, og man føler sig virkelig dum og uduelig, når man igen får smidt en "ligemeget! du hører jo alligevel ikke efter" eller "altså, hvor døv er du lige?" i hovedet.

  SvarSlet

You might also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...