tirsdag, april 22, 2008

At leve i en osteklokke - ufrivilligt

Jeg er degraderet til at at være et 2. rangs menneske. Min verden er skrumpet ind til at blot være mig i min lille familie. Hjemme er jeg nogens kæreste, nogens mor og Elisa. Men udenfor er jeg ingenting. Samfundet synes ikke at jeg har krav på at være ligeværdig med de andre. Når de uden at blinke kan stoppe for livslinien for tusinder af mennesker.

Jeg kan ikke længere følge med i min mødregruppe. Jeg har meldt fra, og det forstår gruppen godt. Men langsomt glider jeg ud af deres bevidsthed.

Jeg skal bede min læge om at selv bestille tolk, når jeg kommer til undersøgelse. Det gider hun ikke gøre, for så skal hun betale. Min pleaser-mentalitet siger, at jeg sagtens kan mundaflæse hende, og hvis jeg ikke forstår, må lægen skrive det ned.

Jeg læser i avisen, og ser at der kommer et spændende arrangement, som jeg bare må deltage i. Men jeg kan ikke få tolk til det og jeg har ikke råd til at betale de 600 kr. i timen der koster.

Til sommer holder hele min store familie på fars side en grillfest. Jeg vil gerne vide hvem der har fået en kæreste, hvem der skal være forældre, hvem der har fået et nyt arbejde, hvem der sørger, hvem der er glade, hvorfor, hvornår, hvem og hvordan. Men det kan jeg godt glemme. Jeg overvejer at melde afbud.

Jeg kan ikke deltage i babyrytmik med min søn, at stoppe for bevilligen stopper ikke kun mig, men også min søns mulighed for at være barn ifølge med sin forælder som alle andre.

Skal jeg ud og se vuggestuer eller dagpleje til min søn, så skal døvekonsulenten tolke. Hun er god til tegnsprog, men stadig ikke tolk.

Så mange ting jeg vil, men ingen til at formidle sproget.

Pardon me... Tror I at jeg finder mig i det?

http://www.socialtolke.skrivunder.dk/

14 kommentarer:

 1. Nej, bestemt ikke! Men det triste er, at vi ikke kan gøre noget før vi ved om tolkeprojektet kan fortsætte eller om det bliver gennemført på en anden måde.

  Havde en dårlig dag ved træningen i går - vidste at det måske var den sidste gang i laaaaang tid, jeg havde tolk på. Det gav en dårlig fornemmelse, og ved at de fleste også har den fornemmelse. Deriblandt dig, der er fuldt i gang at eratable dig et liv med spændende oplevelser og ture med Max.

  Der skal altså være måder, hvor vi skal have gratis tolkninger. Ikke en læge, der ikke vil betale og steder der ikke vil have os, fordi vi koster...

  SvarSlet
 2. Ja du har 100% ret i det. uden tolk.. kan vi ikke komme ret langt. surt show. vi har en ret dum minister og en dum regering som er bedreviderende. suk. har underskrevet dette. jeg håber at de vil igen støtte socialtolk-bevilling.
  John

  SvarSlet
 3. Hørt Elisa! Det var gode argumenter, du kom med der :-) Jeg ville også gå glip af en masse. F.eks. var jeg idag til håndlæsning hos en af danmarks dygtigeste, Tahoma. De her informationer jeg fik over bordet var GULD værd takket være vores mellemmand. Den kære tolk :-)

  Jeg er træt af, at det hele skal handle om penge. Der er penge nok i DK's skattekiste. De gider bare ikke bruge dem rigtigt og hvorfor dog? Det giver et underligt svar, kan jeg love dig for.

  Martin Niklaes Tolstrup

  SvarSlet
 4. Døve er pludselig blevet sat 8 år tilbage i samfundet med bevillingsstoppet!

  Jeg synes også at det er mærkeligt at Velfærdsministeren vælger at cutte bevillingen, når de 100% ved, at vi har brugt 23 mill. sidste år. Smider de statistikken i makulatoren?

  Men jeg regner med at bevillingen kommer tilbage snart - forhåbentlig i denne uge, så din osteklokke kan åbnes igen.

  Jeg håber bare, at døve indser, at hvis DDL ikke fandtes, så havde vi ALDRIG fået social tolkning.

  Claus Jul Larsen

  SvarSlet
 5. Puh.. Jeg tør ikke tænke på, hvordan mit liv ville se ud i dag uden det sociale tolkeprojekt.

  Man må sige, at DDL har været med til at udvide døves horisont på mange måder. Tror at for mange døve, er der pludselig kommet farver på resten af verden, hvor der før bare var noget diffust, ubekendt og forbeholdt majoriteten.

  SvarSlet
 6. Jeg er også vred og frustreret over den situation som jeg og andre svært hørehæmmede/døve er kommet i. Allerede nu mærker jeg konsekvensen af ikke at kunne få bevilliget socialtolk. Det er bare så ØV og gør jeg både vred og skuffet!! Tolk til Linedance efter sommer? Til møder på min søns efterskole (som nægter selv at betale for tolken)til forældremøder og samtaler ang min søns udviklingsproblemer på Møllevangskolen, som også nægter selv at betale for tolken. Nu kan jeg se hvor afhængig jeg endelig er af det sociale tolkeprojekt.
  Jeg håber situationen ændre sig snart, så vi igen kan få mulighed for at deltage i forskellige aktiviteter på lige fod med hørende.

  Malene

  SvarSlet
 7. Hørt! Jeg er selv rigtig vred overfor afskaffelse af bevillingsstop. Jeg er nødt at bede den jydske dommerunion om at de skal betale penge tilbage til mig (jeg vil blive fodbolddommer samt jeg går glip af fodboldstemming og dialog på min stam fodboldbar som I senere vil læse om i Døvebladet.


  /Doug

  SvarSlet
 8. Ups! Øv jeg kan ikke redigere i mit indlæg. Jeg mener nemlig bevillingsstop og IKKE afskaffelse af bevillingstop :)


  /Doug

  SvarSlet

You might also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...