onsdag, september 05, 2007

Kernefamilietyranniet

Jeg mindes en samtale jeg havde med en veninde om begrebet "kernefamilien". Hun var bange for, at hun vil enten få en kæreste sent i 30erne eller slet ikke, så når hun måske ikke at opleve det at blive mor. Jeg påpegede at der findes alternativer til at få børn au natural, og det vidste hun godt. Men det var som om hun følte at hun burde leve op til begrebet om kernefamilien med mor, far og to, tre børn, en hund og en kat, et hus med en kæmpehave til ude i den grønne forstad af storbyen. Alt det lyder både idylsk og småborgerligt, sikkert en udspring af de værdier som børn af 68 generation krampeagtig holder fast i.

De blev kaster ud i kernefamilier, til at leve i kollektiver, hvor man havde flere "forældre
" man kaldte til fornavn til sammenbragte familier med dine og mine børn, så naturligvis holder de fast i begrebet kernefamilien for ikke at være rodløs.

Men det er ikke altid i dyllen at stræbe efter det, man forgælder sig på dyre boliger og rejser, og at leve med villa, volvo og vovse er ikke det eneste sande kritium for den perfekte familie. Især ikke hvis begge forældre vil gøre karriere og arbejde tonsvis af timer på bekostning af familien.

Selv om jeg lever et liv, der faktisk er småborgerligt, med lejlighed, forlovede og et barn på vej, ville jeg aldrig tvinge noget til at gøre det samme. Hvis man mener at man har det godt på kollegieværelse som 30 årig og er evighedsstuderende, skal der ikke komme et kny fra mig. Jeg vil støtte hvor jeg nu kan, om man så er single, enlig mor, lever i et alernativt parforhold, har sted-, bonus- eller egne børn, bor i et et værelse, campingvogn eller en villa, har samtalekøkkener, to biler, eller cykler på Christianabikes, går hjemme med børnene eller noget helt andet.

Jeg opfordrer jer til at ignorere kernefamilietyranniet. Lev som I vil.

9 kommentarer:

 1. Sådan, Klejs!! Bedre skrevet kan det ikke være, og man lever præcis det, man føler mest tilpas ved, også med en familie. Det står ikke i ordbogen om hvordan man som en familie skal leve.

  SvarSlet
 2. Jeg har ikke noget i mod sammenbragte familier, er selv mere eller mindre opvosket i sådan et.

  Men (kerne)"familie" er altså kodet ordet i min familie, og som 30 årig skal man helst være helt tjekket igennem og MEGET gerne snart selv have familie-skabelse på hjernen.

  SvarSlet
 3. Jeg synes jo det er hele op til folk om hvordan de vil leve deres liv.

  Det med kernefamilie med 3xv og en hustru der ordner mad og tøj i huset mens manden går ud og tjener penge er for længst overskredet udløbsdato for mit egne vedkommende.


  /Doug

  SvarSlet
 4. Hehe klart doug, du har det hele nu, og barnet om 5 min *G*

  SvarSlet
 5. Yes ,,hørt,,! Ja, lev som vi allen vil trives godt.

  SvarSlet
 6. Godt brølt, kusine. Jeg kunne ikke være mere enig. Jeg er vist i samme kategori som dig, altså småborgerligt. Lad hver leve deres liv som de føler er bedst for dem.
  P.S. og jeg har ikke lyst til at sidde i gæld i 30 år bare for at kunne "leve op til" kernefamilie "idealet" om at have et hus..nej tak, og det kan nogen have svært ved at forstå, men det er deres problem!!

  SvarSlet

You might also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...